Waarom word ik vaker geprikt door muggen?

Zorgeloos kruip je na een lange werkdag onder de lakens, waarna je na een laatste check van je mailtjes of een paar zinnetjes in dat ene spannende boek al snel de weg naar dromenland verkent. De  volgende dag word je verschrikt wakker met een kriebelend gevoel. Je hele lijf staat vol bulten! Van kop tot teen hebben muggen zich vannacht op jouw lichaam geworpen. Ze hebben plekjes bezocht, waarvan je nooit had verwacht dat ze die zouden vinden. Wat een rampzalig begin van de dag!

 

Je spreekt meteen je partner aan, die naast je ligt en bruusk gewekt wordt door jouw luide gejammer. Wat blijkt? Hij of zij weet niet waar je het over hebt en grijnst ongerept jouw richting uit. Hij/zij heeft niets! Je vraagt je af waar jij dit aan verdiend hebt. Heb ik zoet bloed? Verspreid ik een lekkerdere lichaamsgeur? Of zijn er andere redenen waarom ik meer dan iemand anders wordt geprikt?

Zweters en bierdrinkers

Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen inderdaad meer kans hebben om geprikt te worden door muggen. Zo komen muggen bijvoorbeeld sneller af op mensen die het vaak warm hebben en meer zweten. De hitte en vochtigheid, maar ook de geuren, worden sneller gedetecteerd door de antennes op het hoofd van de mug. Zo heb je na een sportsessie meer kans om gebeten te worden.

Verder zijn ook bierdrinkers eraan voor de moeite. Na een biertje ben je al aantrekkelijker voor muggen. Niet alleen jij, maar ook de muggen drinken al eens graag een pintje. Ze vinden alcohol terug in je bloed en opnieuw verhoogt je lichaamstemperatuur na het drinken van bier.

Muggen gebruiken ook het zicht bij de jacht op vers bloed. Daarbij worden zij aangetrokken tot verschillende kleuren. Sommige muggen komen op donkere kleuren af, terwijl andere muggen gefascineerd zijn door rode, gele en groene kleuren. Dat sexy rode lingeriesetje is dus op een zwoele zomerdag misschien toch niet zo’n goed idee!

Groot, dik en zwanger

Tien procent van de mensen ruiken voor muggen helemaal niet aangenaam. Zij blijven dan ook bespaard van vervelende en jeukende muggenbeten. Zit of slaap jij naast een van die gelukzakken? Dan ben je helaas een ideaal slachtoffer voor de mug.

Ook zwangere vrouwen zijn dankbare slachtoffers voor muggen. Zij hebben krijgen dubbel zoveel beten als niet-zwangere vrouwen. Ook dat heeft verschillende redenen. Hun lichaamstemperatuur is hoger, ze zweten meer, ze hebben een andere lichaamsgeur en ademen meer koolstofdioxide uit.

Grote en zware mensen hebben jammer genoeg ook meer last van muggen. Doordat zij groot zijn, is hun metabolisme hoger en wordt er meer energie verbrand. Daardoor wordt er meer koolstofdioxide uitgeademd, waar de muggen op afkomen. Daarbovenop hebben zij meer huidoppervlak en heeft de mug dus statistisch gezien een grotere kans dat die huid blootgesteld wordt.

Zoet bloed?

Wie veel bacteriën op de huid heeft, zou ook aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook zweetvoeten werken voor muggen als een magneet. In dit geval niet door de geur, maar opnieuw door de bacteriën. Het hebben van zoet bloed is een fabel die al heel lang foutief de ronde doet. Wel is bloedgroep O een populaire bloedsoort bij muggen. Mensen met deze bloedgroep zouden zo’n 40% vaker gebeten worden, vergeleken met bloedgroep A.