Vliegendeuren: een waaier aan mogelijkheden

Laat vervelende insecten je niet tegenhouden om het mooie weer in huis te halen. Vliegenramen en vliegendeuren zorgen in de zomer voor een ware verademing. Net zoals er bij vliegenramen tal van soorten zijn, is dat bij vliegendeuren ook het geval. Een plissé vliegendeur, een voorzethor of een magneetdeur? Het kan allemaal.

 

Vliegenramen en vliegendeuren zijn onmisbaar in ieder huis. Dankzij een vliegenraam of vliegendeur verlucht jij je woning op een comfortabele manier en houd je insecten buiten. Ontzettend handig als je een tuin of terras bezit. Genoeg redenen dus om eentje in huis te halen!

Welke vliegendeur moet ik kiezen?

Wanneer je uiteindelijk de beslissing hebt gemaakt om voor een vliegendeur te gaan, is het einde nog niet in zicht. Geloof het of niet, maar er zijn wel tientallen soorten vliegendeuren of deurhorren beschikbaar om bij jouw deuren te installeren. Je kan het zo gek niet bedenken, of het bestaat.

Vliegendeuren worden geplaatst aan de binnenkant of buitenkant van uw woning. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en te verwijderen, zodat je ze in het voorjaar terug kan bovenhalen. Het belangrijkste onderscheid dat kan gemaakt worden bij vliegendeuren, zijn deuren die gewoon kunnen openen en vliegendeuren die kunnen worden opgevouwen of opgerold.

  • Klassieke voorzethorren: dit zijn de meest gekende standaard vliegendeuren die je vaak aantreft bij familie en vrienden. Het gaat dan om vliegendeuren die worden gemonteerd aan de binnenkant of buitenkant van de woning. Deze vliegendeuren zijn ze gemakkelijk te plaatsen en kan je heel eenvoudig weer verwijderen in de winter.
  • Een tweede mogelijkheid om in de tuin te plaatsen zijn schuifhorren. Bij deze vliegenramen schuif je de vliegendeur letterlijk voor de deur. Een voordeel van dit type vliegendeur is dat ze geen ruimte in beslag nemen aangezien ze niet openslaan maar als het ware openschuiven!
  • Je kan ook, net zoals bij vliegenramen, kiezen voor een rolhor. Een rolhor is gemonteerd aan de bovenkant of de zijkant van het raam. Bij deze vliegenramen rol je de hor uit zodat het volledige raam wordt bedekt. Wanneer je het vliegenraam niet meer nodig hebt, kan je het gewoon weer terug oprollen.
  • Bij plissé vouwdeuren wordt er dan weer gebruik gemaakt van een heel ander soort gaas. Ze zijn vergelijkbaar met rolhorren, maar net even wat anders. Plissé vouwdeuren vouwen zichzelf op terwijl rolhorren worden opgerold. Plissé vouwdeuren zijn sterker dan normale horren en zeer gemakkelijk te bedienen.
  • Nog een andere oplossing is het gebruik van lamellen of jaloezieën. Dit zijn stroken van stof of pvc die bovenaan het kozijn worden geplaatst en op die manier insecten en ander ongedierte buitenhouden. Niet altijd even doeltreffend, maar wel eenvoudig en praktisch om te installeren.
  • Heb je een lieve kat of misschien wel een trouwe viervoeter? Er bestaan vliegendeuren die kunnen worden uitgerust met een honden- of poezenluik. Zo kunnen ook Max of Snoopy de tuin in als zij dat willen, ook wanneer de vliegendeur gesloten is. Voor huisdieren met scherpe klauwen zijn er vliegendeuren met een extra stevig vliegengaas aan, gekend als petscreen of inoxgaas, zodat de huisdieren dit niet kunnen scheuren.
  • Wil je dat de deur automatisch dichtgaat? Een pomp kan zorgen voor een eigenhandige sluiting tegen de gekozen snelheid. Zo worden insecten buitenspel gezet. Wist je dat deze pomp de deur ook kan openhouden en zelfs vergrendelen?

Je hoort het, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien, en volgens ons nog belangrijker, is dat jij vanaf nu zonder zorgen de ramen en deuren wagenwijd kunt opengooien en de zomer je huis in kan laten. Enjoy!