Muggen verjagen: de ultieme checklist!

Muggen die ’s nachts stiekem rond je hoofd zoemen, maar zich plots verschuilen als je het licht aandoet. Vreselijk, toch? Heb je ook last van kleine, bloedzuigende beestjes in huis die je liever kwijt dan rijk bent? Deze drie ultieme tips helpen je om vervelende muggen buitenshuis te houden.

Daar lig je dan… Een zwoele zomerdag, het raam staat open en het is veel te heet voor die ene, bedekkende pyjama. De weg naar jouw huid ligt vrij. Verbijsterd ontwaak je de volgende ochtend met een branderige jeuk, je lichaam onder de rode bulten. Kan je dan nooit meer gerust slapen met een geopend raam? Gelukkig wel. In dit uitgebreide stappenplan ontdek je wat je wel en niet kan doen om muggen buiten de woning te houden. Zo ben je de muggen te slim af en voorkom je dat jouw lijf een feestmaaltijd wordt voor het ongedierte!

1. Bedek je ramen

Het is belangrijk om jouw woning, en dan vooral de slaapkamers, regelmatig te verluchten. Zo vermijd je dat schadelijke stoffen zich opstapelen in je huis. Door je ramen en deuren te openen, zien muggen en ander ongedierte echter al snel hun kans om binnen te glippen. Het is dan ook aangewezen om je buitendeuren niet te lang open te laten staan. Verder is het een goede keuze om horgaas aan te brengen. Horgaas is een stuk gaas dat je voor een raam of deur plaatst, om zo insecten buiten te houden. Installeer dit bij de ramen die je regelmatig opent en hou zo ongewenste bezoekertjes uit je huis. Dankzij de vliegramen zullen muggen geen kans meer krijgen om je nachtrust te verstoren. Je vindt ze in zowat alle soorten en maten, geschikt voor ieder type raam en voor ieder budget.

2. Vergeet huis- en tuinmiddeltjes

Waarschijnlijk heb je wel al over mogelijke grootmoeders huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gehoord, die de muggen op wonderbaarlijke wijze zouden verjagen. Soms het proberen waard, maar vaak blijkt het jammer genoeg verloren moeite. Zo is er de fabel van citroenplant bij het raam, waarvan de geur muggen zou afschrikken. Die geur is echter niet sterk genoeg en vervliegt al snel in de lucht. Ook apparaatjes die een bepaald geluid produceren, zouden volgens verschillende wetenschappers onvoldoende succes oogsten. Ten slotte is een elektrische lamp als lokker geen goed idee. Muggen zullen eerder afkomen op geur en warmte, dan naar licht, zoals nog steeds heel veel mensen denken.

3. Bescherm jezelf

Zijn er toch muggen in je slaapkamer binnengeslopen? Geen angst. Een klamboe of muggennet kan dan een oplossing bieden. Met een klamboe creëer je door middel van een net over je slaapplaats, een insectvrije ruimte in de slaapkamer. In landen met veel of gevaarlijke muggen is dit zeker aan te raden. Ook in eigen land kan een klamboe een tijdelijke oplossing vormen tegen een ongewenste muggenplaag. Daarnaast draag je best nachtkleding die de armen en benen bedekt. Zo hebben de beestjes minder kans om jou te steken. Ook insectwerende producten op de niet-bedekte plekken zijn een mogelijke oplossing om muggen uit je buurt te houden.