Muggen verjagen: met een muskietennet of vliegenraam?

We houden allemaal van frisse lucht in de kamer, zonder daarbij last te hebben van vervelende muggen en andere insecten. Om muggenbeten te vermijden, wapenen veel mensen zich op een of andere manier tegen ongewenst bezoek. De ene opteert al snel voor een muggenraam, de andere verbergt zich onder een klamboe of muskietennet. Wat zijn de effecten en wanneer kies je precies waarvoor?

Muggen in je kamer, een ware nachtmerrie. Je duikt na een vermoeiende dag eindelijk jouw vertrouwde bed in, nietsvermoedend van wat er zich die nacht zal afspelen. De volgende dag sta je op met tal van rode bulten en verschrikkelijke jeuk. Je had je je nachten wel anders voorgesteld!

Muggen verjagen

Er zijn verschillende huis-en-tuinmiddeltjes op de markt om muggen te verjagen. Zo zijn er elektrische lampen die muggen zouden wegjagen, apparaatjes die geluid maken, sprays, enzovoort. Andere zogenaamde experten pleiten dan weer voor het plaatsen van citroenplanten voor het raam of raden aan om te slapen in een allesbedekkende pyjama. Over de doeltreffendheid van die hulpmiddeltjes zijn de meningen verdeeld, en laat ons eerlijk zijn: praktisch is het niet.

De enige effectieve manier om muggen van je te weren, is om ze niet tot bij het lichaam te laten komen. Dat kan op twee manieren. Je kan opteren voor het gekende klamboenet, zoals je ze kent uit de warme landen waar muggenplagen regelmatig voorkomen. Een tweede oplossing is het muggenraam of raamhor, waarbij je een vliegenraam tegen het raam plaatst. Zo kan je nog steeds je kamer verluchten, maar houdt het gaas insecten en andere ongewenste bezoekertjes tegen die je woning willen binnendringen.

Klamboe of vliegenraam kopen

Of je voor een klamboe of voor een vliegenraam kiest, is een persoonlijke keuze. Ga je op reis naar een (sub)tropische bestemming, dan is een muskietennet zeker geen overbodige luxe. Ook in eigen land kan een klamboe een oplossing bieden. Een klamboe of muskietennet boven je bed, is redelijk effectief en bevindt zich dichtbij het lichaam, waardoor vervelende muggen van je lijf blijven. Nadeel is dat zo’n muskietennet al snel een rommeltje wordt, en puur esthetisch oogt het ook niet al te uitnodigend.

Een vliegenraam daarentegen, wordt voor het raam geplaatst, waardoor je steeds gemakkelijk het raam kan openen zonder insecten te moeten verwelkomen. Waar je bij het muskietennet nog wel last had van insecten in de ruimte, is dat bij een vliegenraam normaal gezien niet het geval. Er zijn verschillende soorten op de markt, geschikt voor ieder type raam en voor ieder budget. Bovendien is een vliegenraam vrij eenvoudig om te installeren. Dankzij de vliegramen zullen muggen geen kans meer krijgen om je nachtrust te verstoren.

Nachtrust zonder zorgen

Waar je ook voor opteert, belangrijkste is dat jij het goede weer in huis kan halen en kan genieten van jouw verdiende nachtrust. Of je nu gebruik maakt van een stevig vliegenraam voor je venster of je een klamboe over je kingsize waterbed hangt. Beide zorgen voor comfort, geen irritant gezoem rond je oor en ’s morgens zit je niet onder de jeukende bultjes. Geen onverwachte actie meer tijdens de nacht. Of toch niet door de muggen…