Meest voorkomende vliegende insecten in België

Op onze aardbol vliegen heel wat verschillende insecten in het rond. Alleen al in eigen land komen er wel vijfduizend soorten vliegen en muggen voor. Welke zijn dan de meest voorkomende vliegende insectensoorten in België?

Vliegen

Ze zijn overal en komen maar al te graag in huis door openstaande deuren en ramen. België kent veel vliegensoorten, voornamelijk door de goede weersomstandigheden in ons land. Door de zachte winters sterft een aanzienlijk deel van de vliegenpopulatie niet in de winter en blijven ze actief in de zomermaanden. Vliegen houden van plekken met veel licht, warmte, vuilnis en fruit. De meest voorkomende zijn de huisvliegen, bromvliegen en fruitvliegen.

Muggen

Muggen komen binnen via deuren, ramen en andere openingen. Er zijn veel verschillende muggen. Muggen laten niet alleen vervelende muggenbeten en een branderige jeuk achter. Sommige muggen dragen ook nare en zelfs dodelijke ziektes met zich mee, zoals Malaria of het Zikavirus. In de eerste plaats zijn muggen uit op uw bloed en dat van uw geliefkoosde huisdieren. Slechts een klein percentage is echter schadelijk of hinderlijk voor ons. In België komen vooral de culex muggen voor, waarvan de gewone steekmug een voorbeeld is. De steekmug is niet gevaarlijk, maar verstoort maar al te graag uw geliefde nachtrust.

Wespen, bijen en hommels

Er zijn maar liefst honderden soorten wespen en bijen in de wereld. Slechts enkele soorten komen voor in België. Bijen zijn nuttige insecten en onmisbaar voor het ecosysteem. Toch is het in de zomer oppassen geblazen. Ziet u veel insecten rond uw woning zoemen? Dan heeft u misschien last van een kolonie in uw huis of dakgoot. Soms zitten ze zelfs in de muur. In zo’n geval contacteert u het best de brandweer of een imker uit de buurt. Niet alleen bijen en wespen komen voor in ons land. België telt ook een aantal hommelsoorten die vaak waargenomen worden, zoals de aardhommel, wilgenhommel en de steenhommel. Geen enkele van deze soorten zijn agressieve insecten. De misvatting dat alle bijen steken, is dus verkeerd. Het steken komt voornamelijk voor bij wespen, die leven in kolonies en deze ook in stand willen houden en verdedigen.

Motten en motmuggen

Deze vlinderachtige insecten zien er onschuldig uit, maar kunnen veel schade aanrichten aan kledij en voedselvoorraden. Motten kunnen zowel als volwassen insect, maar ook als larve veel schade berokkenen in huis. Het is dan ook aangewezen om motten uit uw woonst te houden en het probleem bij de bron aan te pakken. Motmuggen, ook wel rioolvliegjes genoemd, zijn dan weer kleine vliegjes die lijken op hartvormige vlinders. Ze leven voornamelijk in infrastructuur die door de mens wordt aangelegd, zoals afvoeren, putten en badkamers. Hun larven overleven het best op gistende oppervlakken bij warme temperaturen. Ze komen vooral ’s avonds naar buiten en voeden zich dus met organisch materiaal zoals bacteriën en schimmels in gootstenen of sanitaire buizen.

Bestrijding van insecten

Heeft u last van insecten in huis? Dan kunt u een aantal van deze tips toepassen om uzelf te beschermen en van ongewenst bezoek af te komen.

  • Laat geen etensresten slingeren, laat de afwas niet staan en dek voedingswaren zorgvuldig af.
  • Sluit uw vuilnisbak goed af en verwijder het afval frequent.
  • Poets regelmatig, met extra aandacht voor de voorraadkast en de ijskast. Stofzuig op verscholen plekken, zoals onder meubels, om eitjes te voorkomen. Reinig ook regelmatig het verblijf van uw trouwe huisdieren.
  • Bewaar uw kleding in een goed afgesloten kast en hang de kleren niet te dicht bij elkaar.
  • Heeft u veel last van muggen in de slaapkamer? Gebruik een klamboe, een net over uw bed. Draag ook bedekkende nachtkleding of gebruik insectwerende producten.
  • Houd uw ramen en deuren gesloten. Om uw huis met een gerust hart te verluchten, kunt u gebruikmaken van vliegenramen of muggenramen met een horgaas. Zo krijgt u licht en lucht in uw woning, zonder ongedierte te moeten verwelkomen.

Heeft u toch last van een echte insectenplaag? Raadpleeg dan een professionele firma. Zij weten als geen ander hoe ze moeten omgaan met zo’n situatie.