Hooikoorts bestrijden? Acht handige tips voor een klachtenvrije zomer!

Maar liefst een op de zes Belgen lijdt aan een pollenallergie, oftewel hooikoorts. Door die hooikoorts reageren velen overgevoelig op stuifmeel van grassen, bomen, struiken en ander groen. Prikkelende ogen, woeste niesbuien, hoofdpijn, zwelling, een loopneus of verstopte neus? Hooikoorts hebben is geen pretje!

Hebben hooikoortslijders dan een heel jaar door last? Gelukkig niet! De klachten treden op tijdens de bloeitijd van grassen, planten, bomen en kruiden. Het seizoen van hooikoorts loopt ongeveer van februari tot oktober. Mensen met een boomstuifallergie zullen vroeger in het jaar klachten ontwikkelen, terwijl personen die allergisch zijn aan grasstuifmeel in de voorzomer last krijgen. Ook mensen die last hebben van kruidenstuifmeel, hebben meestal halverwege het jaar het meeste last. Maar wat doet u er dan tegen? Wij verzamelden voor u acht handige tips en tricks om op een leefbare en aangename manier om te gaan met uw pollenallergie. Zo kunt ook u genieten van een zwoele zomerdag, zonder te moeten vrezen voor lastige kwaaltjes.

  1. Het is handig te weten aan welke pollen u allergisch bent. Zo kunt u zichzelf gerichter wapenen tegen uw hooikoorts en op voorhand de nodige voorzorgsmaatregelen treffen.
  2. Het weer heeft een belangrijk aandeel in de pollenverspreiding. Hoe hoger de stuifmeelconcentratie in de lucht, hoe meer klachten er zijn. Hoe warmer het is, hoe hoger de concentratie. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. Regen haalt het stuifmeel dan weer uit de lucht. ’s Avonds is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht het grootst. Volg weerberichten over hooikoorts op de voet: Verkies bij hoge pollenconcentraties om wat meer binnenshuis te blijven, ondanks het mooie weer.
  3. Vermijd bossen, parken en weilanden. Beperk open luchtactiviteiten bij een hoge pollenconcentratie, zoals wandelen, fietsen, sporten. Wilt u toch naar buiten? Doe dit dan liefst ’s morgens vroeg of meteen na een regenbui. Dan zitten er nog maar weinig pollen in de lucht. Op het platteland is de stuifmeelconcentratie ‘s morgens het grootst, in een stad meestal tegen de avond.
  4. Heeft u veel last van de allergie? Laat het maaien van het gras dan over voor iemand anders. Kamperen of picknicken in de natuur is ook geen goed idee. Aan zee en in het hooggebergte zitten weinig pollen in de lucht. Daar kunt u dus wel terecht.
  5. Stofzuig regelmatig de woning en poets uw meubels frequent met een vochtig doekje. Pollen vallen immers snel naar beneden. Droog natte was ook liefst in huis, zodat de pollen niet op de kledij waaien. Na een regenbui kunt u wel met een gerust hart uw kleding drogen.
  6. Ook uw trouwe hond of kat kunnen pollen met zich meedragen. Was uw trouwe viervoeter regelmatig om het stuifmeel uit de pels of vacht te verwijderen.
  7. Draag zo vaak mogelijk een zonnebril. Zo vermijdt u dat uw ogen in aanraking komen met pollen. U kunt ook vaseline aanbrengen aan uw neus en rond de ogen. Zo voorkomt u dat de pollen het slijmvlies bereikt. Was uw haar voor u gaat slapen, om achterblijvende pollen te verwijderen.
  8. Hou de ramen en deuren in huis zoveel mogelijk gesloten. Zeker overdag, als de pollenconcentratie het grootst is. Uw kamer verluchten doet u best ’s ochtends, ’s avonds of na een regenbui. U kunt ook opteren voor vliegenramen met pollenwerend gaas. Deze horren zijn geschikt tegen pollen door het extrafijne pollengaas, zodat u met een gerust hart uw huis kunt verluchten.