Hoe meet en plaats ik mijn vliegenraam?

Je woning verluchten zonder insecten in huis te halen? In de zomer zijn vliegenramen en deurhorren een onmisbare deugd. Je vindt ze zowat overal en ze bestaan in alle soorten en maten. Bovendien kan je bij heel wat firma’s opteren om de vliegenramen te laten installeren. Wil je het toch liever zelf doen? Dan bieden wij voor jou dit handige stappenplan.

 

Het installeren van een vliegenraam is een hele klus. Toch hoef je geen superklusser te zijn om jouw vliegenraam eigenhandig te meten en te plaatsen. Neem een overall en werkhandschoenen, sla de gebruikshandleiding open en haal de doe-het-zelver in jou naar boven!

Het is de bedoeling dat je vliegenraam op het raamkozijn terecht komt. De meeste leveranciers zorgen voor een kant-en-klaar vliegenraam op maat, zodat jij niet meer al te veel werk moet verrichten. Bij andere vliegenramen zal je iets meer moeite moeten doen. Sowieso zal de handleiding een belangrijke bron van informatie moeten vormen, omdat ieder vliegenraam anders is. Als je een vliegenraam aankoopt, kies je eerst of je ze ‘in de dag’ of ‘op de dag’ gaat plaatsen. ‘In de dag’ betekent dat je het vliegenraam binnen het kozijn plaatst. Rolhorren, plisséhorren en vaste horren zonder scharnieren kan je zo bevestigen. ‘Op de dag’ wil zeggen dat je het vliegenraam op het kozijn plaatst. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij scharnierende vaste horren.

Opmeten van het vliegenraam

Eerst en vooral is het belangrijk om na te gaan hoe groot het raamkozijn precies is. Die afmetingen heb je nodig bij de keuze van een geschikt vliegenraam. Om het vliegenraam op je kozijn te plaatsen, meet je de hoogte en de breedte tussen het kozijn bij het openstaand raam tot op de millimeter nauwkeurig. Het is belangrijk om hier geen speling van af te trekken. Bij ‘in de dag’-montage trek je wel vier centimeter van de binnenmaten (hoogte en breedte) af.

Naast het meten van de strakke dagopening moet je ook de profieldiepte bepalen. Hou er rekening mee dat een lekdorpel of ventilatierooster invloed kan hebben op de afmetingen. Als er een ventilatierooster in je raam is, meet je het aantal millimeters dat het rooster uitsteekt ten opzichte van je kozijn. Idem voor een lekdorpel: meet hoeveel millimeter dit uitsteekt tegenover het raam. Kom je er niet uit? Vaak voorzien leveranciers van inzethorren de service dat je ze altijd mag contacteren met vragen of zelfs foto’s van het desbetreffende raam.

Hoe monteer je een vliegenraam?

Als je de juiste afmetingen hebt, kan je het geschikte vliegenraam aankopen voor jouw raam (of deur). Verkopers weten bij het zien van jouw afmetingen welke vliegenramen mogelijk zijn en helpen je graag verder. Na de aankoop kan het installeren beginnen. Waar zijn die handige Harry’s hier?

Raap al je moed en enthousiasme bij elkaar en neem het nodige materiaal. Gebruik als eerste een ijzerzaag om de profielen volgens de juiste afmetingen af te zagen. Zaag ook het tussenprofiel recht af. Met een vijl kan je eventuele oneffenheden doen verdwijnen. Bevestig dan de hoekstukken in de profielen. In een volgende stap leg je het gaas over het frame en duw het in het profiel. Nadien trek je het gaas strak, eerst in de lengte en vervolgens in de breedte, waarna je het overtollige gaas kan wegsnijden met een mesje.

Plaats nu het vliegenraam tegen het raamkozijn, van binnen naar buiten. Wanneer je het vliegenraam op het kozijn plaatst, zullen de horprofielen uitsteken. Het raam zal nog steeds kunnen openen, zonder het voorzetvliegenraam te verwijderen. Steek de clips met veer achter het raamkozijn en laat het vliegenraam zakken, zodat ook de onderste clips achter het kozijn komen te zitten. Aanschouw nu jouw eigenhandig gemonteerde vliegenraam. Gooi de ramen open en laat die frisse lucht maar binnen!